„Byli jste varováni“: Republikánští senátoři vyhrožují prokurátorovi Mezinárodního trestního soudu kvůli možnému zatykači proti izraelským představitelům

9. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Skupina vlivných republikánských senátorů zaslala dopis hlavnímu žalobci Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karimu Khanovi, ve kterém ho varuje, aby nevydával mezinárodní zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a další izraelské představitele, a hrozí mu přísnými sankcemi, pokud tak učiní.

Ve stručném jednostránkovém dopise, který exkluzivně získal server Zeteo a který podepsalo 12 republikánských senátorů, včetně Toma Cottona z Arkansasu, Marca Rubia z Floridy a Teda Cruze z Texasu, se píše, že jakýkoli pokus ICC pohnat Netanjahua a jeho kolegy k odpovědnosti za jejich činy v Gaze bude interpretován „nejen jako ohrožení suverenity Izraele, ale i suverenity Spojených států“, informuje nový mediální projekt novináře Mehdiho Hasana Zeteo.

„Zaměřte se na Izrael a my se zaměříme na vás,“ říkají senátoři Khanovi a dodávají, že „uvalí sankce na zaměstnance a spolupracovníky ICC a zakážou jim a jejich rodinám vstup do Spojených států“.  

Závěr dopisu je poněkud zlověstný: „Byli jste varováni.“

Demokratický senátor Chris Van Hollen z Marylandu ve svém prohlášení pro Zeteo uvedl: „Je v pořádku vyjádřit nesouhlas s případným soudním řízením, ale je naprosto nesprávné zasahovat do soudní záležitosti tím, že soudním úředníkům, jejich rodinným příslušníkům a zaměstnancům vyhrožujeme postihem. Takovéto hulvátství je něco, co přísluší mafii, nikoli americkým senátorům.“

Zatímco Izrael ani Spojené státy nejsou členy Mezinárodního trestního soudu, palestinská území byla přijata se statusem členského státu v dubnu 2015. Khan byl jmenován hlavním žalobcem ICC v únoru 2021, týden poté, co soud většinově rozhodl, že jeho územní jurisdikce se vztahuje na Gazu a Západní břeh Jordánu.

Po útocích ze 7. října 2023 Khan oznámil, že soud má jurisdikci nad případnými válečnými zločiny spáchanými jak bojovníky Hamásu v Izraeli, tak izraelskými silami v Gaze. ICC může podle Římského statutu z roku 2002 obvinit jednotlivce z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy - a podle posledních zpráv se izraelští představitelé stále více domnívají, že ICC připravuje zatykač na Netanjahua a další izraelské vládní a vojenské představitele.

V pátek zveřejnil úřad hlavního žalobce se sídlem v Haagu na Twitteru bezprecedentní prohlášení, v němž vyzval k ukončení hrozeb vůči ICC a pokusů bránit a zastrašovat jeho úředníky. V prohlášení se uvádí, že takové výhrůžky by mohly představovat trestný čin proti výkonu spravedlnosti podle Římského statutu.   

Skupina republikánských senátorů - k níž patří také Mitch McConnell z Kentucky a Tim Scott z Jižní Karolíny, o němž se předpokládá, že je na seznamu kandidátů Donalda Trumpa na post viceprezidenta - navrhuje, aby vydání jakýchkoli zatykačů na vedoucí představitele Izraele ze strany ICC bylo nelegitimní a postrádalo právní základ, a také aby odhalilo pokrytectví a dvojí standardy soudu. Poukazují na to, že Khan nevydal zatykače na vůdce Íránu, Sýrie, Číny nebo Hamásu. Nezmiňují však, že tři uvedené země nejsou členy ICC ani nejsou obviněny z páchání válečných zločinů na území některého z členských států ICC. Navíc bylo oznámeno, že hlavní žalobce zvažuje i zatykač na vedoucí představitele Hamásu.  

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

 

0
Vytisknout
1569

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024